25 oktober 2010

Hur kan man göra så mot sitt eget barn?

Satt och kikade runt lite och hamnade på Youtube. Hittade en förskräcklig film om SBS. 

SBS:
Shaken baby syndrome (SBS), är en sjukdomsbild som först identifierats 1946 av Dr John Caffey  som en whiplashliknande skada som åsamkas spädbarn genom att en vuxen utsätter barnet för skakning. Små barns huvuden är förhållandevis tunga och stora och nackmusklerna är inte färdigutvecklade. 1972 populariserade Dr Caffey populariserade termen whiplash shaken baby syndrome
Det drabbar mellan 1 200 och 1 600 barn varje år i USA. Omkring 25 %-30 % av offren dör av skadorna. Det är den näst vanligaste dödsorsaken för personer i den åldern. De som överlever kan drabbas av nedsatt motorik, utvecklingsstörning, epilepsi, blindhet eller få beteendestörningar.
De flesta drabbade är yngre än 6 månader och sällan över ett år. Shaken baby syndrome drabbar spädbarn ur alla samhällsklasser och kulturer. I de flesta fallen är det barnets far eller styvfar som skakar barnet, men det förekommer även att mödrar gör detta

Hämtat från wikipedia. 

Jag som då fortfarande inte är mamma, utan blivande mamma. Jag känner hur hela hjärtat trasas sönder av att se något sånt här.
Visst vet jag att man kan bli frustrerad av spädbarns skrik som inte avtar.
Men min naturliga tanke är då att man lägger barnet på en filt på golvet eller i spjälsängen. Går ut utanför för en liten stund, ta ny frisk luft och samla nya krafter. Barnet dör inte av att ligga och skrika. 
Visst, det kan kännas det också, men hellre att barnet ligger och skriker i 10-15 minuter när man samlar ny kraft än att man ska skaka sitt eget barn?!

Ni kan se filmen här

KÄNSLIGA TITTARE VARNAS!

1 kommentar:

  1. Jag känner några som fick skaka sin unge till liv. Han var högst några månader kanske 4. Hjärtat slutade slå, mamman blev handlingsförlamad och pappan gjorde det han trodde kunde funka. Hade han gjort hjärt o lungräddnig hade barnet dött, då det är svårt att veta på ett sånt lite barn hur hårt och lätt man behöver trycka. Så alla barn kanske inte blivit skakade pga något skrikande.

    SvaraRadera

Lilypie Premature Baby tickers